Hypnoosista apua hammaslääkäripelkoon

Hammaslääkäripelko vaivaa useimpia meistä elämämme aikana jossain vaiheessa. Hammaslääkäripelkoa ei ole syytä häpeillä, sillä iso osa aikuisista jännittää tai pelkää hammaslääkärin vastaanotolla käyntiä. Taustalla voi olla esimerkiksi epämiellyttävä hammaslääkärikokemus, koettu kipu tai herkältä tuntuva nielu. Pelosta kannattaa aina keskustella hammaslääkärin kanssa. Näin hoitotilanteeseen voidaan varata enemmän aikaa.

Hammaslääkärimme Anita Ojanotko on suorittanut Tampereen Yliopistossa 3-vuotisen hypno­terapeutti­koulutuksen, jota voidaan hyödyntää pelon ja kivun hoidossa. Hypnoosissa potilas pyritään saamaan lievästä syvään rentoutuneisuuden tilaan. Jo rentoutumisenkin oppiminen voi helpottaa, samoin aikaisempien huonojen kokemusten läpikäynti matkalla kohti jännittyneisyyden ja pelon lieventymistä. Lisäksi on olemassa erilaisia kevyempia puudutussysteemejä ja tekniikoita.

Hypnoosi hammashoidossa soveltuu ihmisille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa esimerkiksi pelko- ja kiputilojensa tähden. Myös jännittämiseen hypnoosi on hyvä apuväline.

Hypnoosiherkkyydessä on eroja. Toiset menevät menevät hyvin syvään hypnoosiin, toiset vain lievään rentoutumisen tilaan, ja muut ihmiset siltä väliltä. Tarvittavien hypnoosikertojen määrä riippuu ongelmasta ja yksilöstä vaihdellen yhdestä kerrasta useampaan.

Yleensä kaikki hyötyvät hypnoosista. Ihmiset oppivat rentoutumaan, hengittämään oikein, käyttämään mielikuvitustaan jne. Yksi tärkeimmistä asioista on positiivisten ajatusmallien kehittäminen. On tärkeää selvittää aiemmat huonot kokemukset ja päästä niistä yli.

Hammaslääkärissä on hyvä käydä säännöllisesti. Mitä huolellisemmin ja useammin suu hoidetaan, sitä pienempiä toimenpiteitä tarvitaan. Hyvä potilas-hammaslääkäri suhde ja myönteiset kokemukset hammashoidosta edesauttavat luottamuksen syntymistä.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU