Protetiikka ja purennan hoito

Puuttuvia tai poistokuntoisia hampaita voidaan korvata monin eri vaihtoehdoin riippuen hampaiston kokonais­tilanteesta. Kiinnostus kiinteitä proteesivaihtoehtoja kohtaan on kasvanut viime vuosien aikana, ja erilaiset kiinteät ratkaisut ovat tuoneet apua monille korkeaa estetiikkaa vaativille asiakkaillemme. Purennan hoidolla saadaan hyviä tuloksia myös mm. purentaperäisen migreenin hoidossa.

Kiinteä protetiikka

Kun omia hampaita on vielä jäljellä, puuttuvien hampaiden paikalle voidaan rakentaa kiinteitä ratkaisuja, jotka ovat toiminnal­lisesti omia hampaita vastaavia, esteettisesti korkea­tasoisia ja kestäviä. Tällaisia ratkaisuja ovat koko- ja metallo­keraamiset hammas­kruunut, hammas­sillat sekä hampaan näkyvän pinnan peittävät keraamiset laminaatit, jotka kaikki valmistetaan mitta­tilaus­työnä hammas­labora­toriossa.

Hammaskruunu

Hammasruunuilla voidaan korjata yksittäisten hampaiden väriä, asentoa ja / tai poikkeavaa muotoa. Kruunuilla voidaan korjata myös purennallisia ongelmia. Kruunut valmistetaan joko kokonaan hampaanvärisestä keramiasta, tai vaihtoehtoisesti ne voivat sisältää osaksi metallia. Myös kultakruunuja tehdään vastaanotollamme. Materiaalina kulta on erittäin kestävää kovassakin purentarasituksessa.

Hammassilta

Hammassiltaa käytetään korvaamaan yksi tai useampi puuttuva hammas. Tällöin puuttuvien hampaiden viereiset hampaat hiotaan pilareiksi, joiden päälle silta kiinnitetään. Sillat valmistetaan ja kiinnitetään käyttäen samoja materiaaleja kuin kruunutkin.

Posliinikuori eli laminaatti

Laminaatit ovat hampaiden ulkopinnalle kiinnitettäviä posliinikuoria, joilla voidaan korjata hampaiden väriä ja muotoa sekä pieniä asentovirheitä. Oman hampaan ulkopintaa hiotaan laminaatin paksuuden verran, minkä jälkeen posliinikuori sementoidaan kiinni oman hampaan pinnalle. Vaihtoehtona laminaateille voidaan käyttää kerrostusmuovitekniikkaa, joka on laminaatteja edullisempi vaihtoehto. Muovia kerrostamalla saadaan luotua optisesti luonnonhammasta muistuttava rakenne. Laminaatit ovat pitkäaikaisratkaisu, muovilla voidaan ostaa n. viisi vuotta miettimisaikaa, jos kaikkea ei ole mahdollista laittaa kerralla kuntoon.

Kuitusilta

Joskus puuttuvan etuhampaan korvaaminen täytyy tehdä päivystyk­sellisenä hoitona. Tällöin hampaan korvaaminen voidaan tehdä yhdellä vastaan­otto­käynnillä tilapäisesti käyttämällä kuitu­vahvisteista materiaalia. Kuituv­ahvisteisella materiaalilla voidaan korvata myös jo aiemmin menetettyjä yksittäisiä hampaita. Kuitu on kustannuksiltaan edullinen, ja se on erinomainen pitempi­aikainen väliaikainen ratkaisu.

Implantti

Titaanista valmistetut implantit eli keinojuuret tarjoavat pysyvän ratkaisun yhden tai useamman hampaan menetykseen tai irrotettavan proteesin kiinnittämiseen. Vastaan­otoltamme saat sekä keinojuuren kirurgisen asettamisen että sen päälle rakennet­tavan kruunun joustavasti saman katon alta. Lue lisää implanteista.

IrtoprotetiikkaPuuttuvia hampaita korvataan protetiikan keinoin

Kun kaikki tai suurin osa omista hampaista on jouduttu poistamaan, vaihtoehtona on useimmiten irrotettava proteesi. Nykypäivänä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä lonksuvista ja huonosti pysyvistä tekohampaista! Proteesin alle voidaan esimerkiksi asettaa kiinteät implantit, joiden päällä proteesi pysyy tiiviisti paikoillaan. Vastaanotollamme valmistamme sekä metalli- että akryylirunkoisia irtoproteeseja.

Purennan hoito

Erilaiset purentaongelmat oireilevat monesti kasvojen alueen lihaksiston jäykkyytenä, niska- hartiaseudun särkyinä, leukanivelten naksumisena sekä migreeni­tyyppisenä päänsärkynä. Purenta­ongelmista johtuviin oireisiin saa usein apua vastaanotolla valmis­tetta­vasta purentakiskosta. Öisin käytettävä purentakisko on yksilöllinen hammas­suoja, joka estää hampaiden narskut­telun sekä rentouttaa ja laukaisee purentalihaksiston jännitystiloja. Purentaongelmia voidaan helpottaa myös purentaa tasapainotta­valla hionnalla, oikomishoidolla, rentouttavalla puremalihasten hieronnalla sekä erilaisten proteettisten ratkaisujen avulla.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU