Hammas­väli­en puhdis­tus

Hammasvälien päivittäinen puhdistus on olennainen osa suun peruspuhdistusta, jolla ehkäistään tehokkaasti hammasvälien reikiintymistä sekä hammaskiven muodos­tumista. Hammasvälien puhdistukseen löytyy useita vaihtoehtoja riippuen hammas­välien koosta ja omista mielty­myksistä. Puhdistukseen voi käyttää hammas­lankaa, -tikkua tai -väliharjaa. Suu­hygienisti neuvoo sopivan puhdistus­välineen löytämisessä ja sen käytössä.

HammaslankainPerin­tei­sis­tä ham­mas­lan­gois­ta käyt­tö­kelpoi­sin on vahat­tu ja lit­teä hammas­lanka. Sitä helppo­käyt­töi­sempi vaihto­ehto on varrel­linen hammas­lankain. Lanka viedään hammas­väliin sahaa­valla edes­takaisella liikkeellä ja puhdis­tetaan molempien hampaiden seinämät niin, että lanka menee hiukan ikenen alle.

Hammastikku on poikki­leikkauk­seltaan kolmion muotoinen, ja se asetetaan hammas­väliin kolmion tasainen sivu ientä vasten. Tikku on hyvä kostuttaa syljellä tai vedellä ennen puhdistuksen aloitusta. Näin tikku ei katkea hammas­väliin. Tikkua työnnetään hammas­välissä muutaman kerran edes­takaisin. Tikku on sopivan kokoinen, jos sen pää hammas­väliin työnnettäessä tuntuu kielellä tunnustelemalla myös hampaiden toisella puolella.

HammastikkuTikkuja on sekä puisia että muovisia. Puinen tikku on kerta­käyttöinen kun taas muovista voi käyttää useamman kerran. Muovisia hammas­tikkuja on saatavana myös pehmein silikoni­harjaksin varustettuna. Pyöreät hammas­tikut eivät sovellu hammas­välien puhdistamiseen.

HammasväliharjaHammasväli­harjat, kuten hammas­tikutkin, soveltuvat erinomaisesti isompien välien puhdistukseen. Väli­harjat muistuttavat pientä pullo­harjaa, ja niitä löytyy useaa eri mallia ja kokoa. Tärkeää väli­harjan valinnassa on, että harjasosa on sopivan kokoinen hammas­väleihin. Hammas­väliharjoja käytetään samoin kuin hammas­tikkujakin.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU