Hampai­den harjaus

Suu ei pysy terveenä itsekseen! Säännöllisellä ja tehokkaalla puhdistuksella edesautat parhaiten suusi terveyttä. Sen lisäksi että hampaat ovat tärkeä osa ulkonäköä, ne vaikuttavat myös syömiseen, puhumiseen ja koko yleis­terveyteesi.

Tehokkaalla hampaiden harjauksella ja hammas­välien puhdistuksella voi ehkäistä hampaiden ja ikenien sairauksia. Säännöllisillä hammaslääkäri- ja suuhygienisti­käynneillä varmistat, että suusi säilyy mahdollisimman toiminta­kykyisenä koko elämäsi ajan. Suusairauksien ennalta­ehkäisy on helpompaa ja edullisempaa kuin syntyneiden vaurioiden korjaaminen.

Näin valitset sopivan harjan

Hyvässä hammasharjassa on pieni ja pehmeä harjasosa. Myös lasten hammasharja käy hyvin. Pienellä harjalla hampaiden pinnat saa puhdistettua tarkemmin ja taka­hampaiden puhdistus on helpompaa. Pehmeä harja ehkäisee myös ikenien vetäytymistä.

Sähköhammasharja on tehokas harjauksen apuväline, ja siinä on sopivan kokoinen harjasosa. Tutkimusten mukaan erityisesti edestakaisin pyörivää ja sykkivää liikettä tekevät 3D-harjat ovat tehokkaampia kuin käsiharjat. Sähköhammas­harja helpottaa hampaiden puhdistamista, sillä monissa malleissa on harjauksen kestosta muistuttava ajastin ja liian kovakätisen harjauksen estävä paineen­tunnistin. Kun käytät sähkö­harjaa, älä liikuta harjaa edes­takaisin, vaan etene hammas hampaalta ja anna harjan tehdä työ.

Hammasharjan puhdistusteho heikkenee käytön myötä, ja siksi suositeltava hammas­harjan vaihtoväli on kolme kuukautta.

Hampaiden harjaaminen

Hyvä ja perusteellinen hampaiden harjaus kestää 2 minuuttia ja on suositeltavaa tehdä aamuin illoin. Syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä on hyvä pitää puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen happo­hyökkäyksen aikana kuluttaa hampaiden pintoja. Aamulla harjaus kannattaa siis tehdä ennen aamiaista. Jokaisen hammas­neljänneksen harjaa­miseen tulisi käyttää aikaa 30 sekuntia (alaleuan oikea ja vasen puoli sekä yläleuan oikea ja vasen puoli).

Fluoritahnan käyttö on suositeltavaa aina harjauksen yhteydessä, sillä se korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammas­kiillettä. Tahnaa riittää pieni herneen kokoinen nokare harjalle. Voit jättää hammas­tahnan harjauksen lopuksi suuhun: ylimääräisen tahnan voit sylkäistä pois, mutta vedellä purskuttelua ei tarvita. Näin pidennät fluorin vaikutusaikaa.

Harjatessa on tärkeää edetä järjestel­mällisesti pienin edes­takaisin liikkein. Kiinnitä erityisesti huomiota ienrajojen ja taka­hampaiden puhdistukseen. Pidä harjasta kevyesti kynä­otteella kiinni ja vältä painamasta kovaa. Liiallinen painaminen kuluttaa hampaan pintaa ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä.

Näin harjaat hampaat

  1. Aseta hammasharja 45 asteen kulmaan hampaan pintaa ja ientä vasten.
  2. Harjaa pienin liikkein liikuttaen harjaa edestakaisin. Harjaa ensin hampaiden sisä­pinnat, sitten ulko­pinnat ja viimeiseksi purupinnat. Jos käytät sähkö­hammasharjaa, pidä harja paikallaan hammasta vasten muutaman sekunnin ajan ja siirry sen jälkeen seuraavaan hampaaseen.
  3. Harjaa etuhampaiden takaosa pitämällä hammas­harjaa pysty­suorassa ja liikutta­malla harjaa varovasti ylös ja alas.
  4. Muista harjata myös ienrajat sekä takimmaiset hampaat huolellisesti. Takahampaiden ulko­pintojen harjaaminen helpottuu, jos pidät suuta kiinni harjatessasi.
  5. Vältä painamasta harjaa. Harjauksessa tärkeintä on tekniikka, ei voima. Kevyt kynäote on paras tapa pitää kiinni harjasta.
  6. Voit myös puhdistaa kielen yläpinnan siihen tarkoite­tulla kielen­puhdistimella tai harjaamalla kielen pinnan varovasti harjalla nielusta poispäin. Kieli kerää bakteereita pintaansa, joten sen harjauksella täydennät suusi raikkautta.

Jos huomaat harjatessasi ien­verenvuotoa, voi se olla merkki ien­tulehduksesta. Tulehduksen käynnistää hampaiden pinnalle jäänyt bakteeri­peite eli plakki. Paikallisen ientulehduksen pystyt hoitamaan puhdistamalla vuotavan kohdan erityisen huolellisesti muutaman päivän ajan. Mikäli ikenet vuotavat puhdistuksesta huolimatta, ota yhteyttä suuhygienis­tiisi tai hammas­lääkäriisi. Heiltä saat avun oikean harjaus­tekniikan ja harjauksesi ongelma­kohtien löytämiseen.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU