Kuiva suu

Suun kuivuminen vaivaa kaikkia joskus, esimerkiksi stressaan­tumisen tai hermostumisen yhteydessä. Noin joka kymme­nen­nelle suun kuivuminen on kuitenkin päivittäinen ongelma. Suun kuivumisen riski kasvaa ikääntymisen myötä, mutta sitä voi esiintyä jo nuorilla aikuisillakin.

Syljen tehtävä on suojata suuta

Sylki on tärkeää monesta eri syystä. Se kosteuttaa suuta, helpottaa puhumista, pureskelua ja nielemistä. Syljen määrällä ja ominaisuuk­silla on tärkeä merkitys lima­kalvojen ja hampaiden terveyden yllä­pitämisessä. Yksi syljen tehtävistä on muodostaa lima­kalvoille suojaava kerros. Tämän puuttuessa lima­kalvoilla ja kielessä voi tuntua kirvelyä ja suussa voi muodostua helpommin haavaumia. Sylki myös suojaa hampaistoa reikiin­tymiseltä sekä kulumiselta. Lisäksi sylki sisältää erilaisia suoja-aineita, jotka muodostavat luonnollisen suojan ja puolustuksen ulkoisia ärsykkeitä, bakteereja ja viruksia, vastaan. Syljen­erityksen vähentymisen seurauksena reikiintymisen, ientulehduksen ja suun infektioiden riski kasvaa.

Syitä suun kuivumiseen

Suun kuivumista voivat aiheuttaa stressi, tupakointi, jatkuva suu­hengittäminen, raskaus, vaihde­vuodet sekä nopea laihduttaminen. Myös erilaiset sairaudet voivat olla kuivan suun aiheuttajia, kuten reumaattiset sairaudet (erityisesti Sjögrenin syndrooma), korkea verenpaine, epätasa­painossa oleva diabetes, Parkinsonin tauti sekä psyykkiset ja neurologiset häiriöt. Pään tai kaulan alueelle annettu sädehoito voi vaurioittaa sylkirauhasia ja näin olla pitkäaikaisen syljen­erityksen vähenemisen taustalla. Lisäksi monien lääkkeiden sivu­vaikutuksena on suun kuivuminen, ja riski kasvaa käytettäessä useita lääkkeitä yhtäaikaa.

Suun kuivumisen seurauksia

Alentunut syljeneritys johtaa suun pH:n muuttumiseen happa­mammaksi. Tämä mahdollistaa happamassa viihtyvien reikiin­tymistä aiheuttavien bakteerien lisääntymisen. Happamat olosuhteet suussa voivat myös kuluttaa hammasta (eroosio, attritio).

Vähentyneestä syljen­erityksestä kärsivällä henkilöllä voi esiintyä seuraavia oireita:

 • tahmealta tuntuva suu
 • vaikeutunut puhe
 • nielemisvaikeudet
 • paha maku suussa
 • herääminen yöllä kuivan suun tuntemukseen
 • muuttunut makuaistimus (metallin maku suussa)
 • pahanhajuinen hengitys
 • hampaiden reikiintyminen lyhyessä ajassa
 • kielen kuivuminen ja kipeytyminen
 • suun limakalvon hiivatulehdus
 • irtoproteesin pitämisen muuttuminen hankalaksi

Kuivan suun hoito

Syljen eritystä voi stimuloida syömällä paljon pureskelua vaativaa ruokaa, pureskelemalla ksylitoli­purukumia sekä imeskelemällä ksylitoli­pastilleja tai fluori­tabletteja. Jano­juomaksi suositellaan vettä, ja sillä voi myös tarvittaessa huuhtoa suuta. Apteekissa on myynnissä teko­sylki­valmisteita ja geelejä, jotka pitävät suun kosteana pitempään kuin vesi. Valmisteita käytetään etenkin öisin ja tarvittaessa ennen ruokailua. Saman kosteuden voi saavuttaa myös ruoka­öljyillä (esim. rypsi- tai oliiviöljy) sivelemällä niitä suun lima­kalvoille.

Alkoholia sisältävien suuvesien ja voimakkaasti vaahtoavien hammastahnojen käyttöä tulisi välttää. Suositeltavia hammas­tahnoja ovat vähän tai ei ollenkaan vaahtoavat fluoripitoiset tahnat. Tupakkaa ja suun kuivumista aiheuttavia juomia, kuten kahvi, tee ja alkoholi, kannattaa myös välttää. Jos epäilee suun kuivumisen johtuvan jostain tietystä lääkeaineesta, kannattaa sen vaihtamisesta keskustella lääkärin kanssa.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU