Lapsiperheen suun­hoito

Lapsen suunhoito alkaa vanhemmista

Vauvan hampaiden hoito alkaa jo ennen syntymää. Vanhempien suun­hoito­tottumukset siirtyvät lapsille ja myös kariesta aiheuttavat bakteerit voivat tarttua vanhemman suusta lapsen suuhun. Onkin tärkeää, että vanhemmat hoitavat hampaansa kuntoon jo vauvan odotusaikana ja noudattavat hyvää suuhygieniaa. Kun vanhempien hampaat ovat hyvässä kunnossa, pienenee riski karies­bakteerien tarttumisesta vanhemmalta lapsen suuhun.

Raskausaika saa aikaan muutoksia äidin hormoni­toiminnassa, minkä seurauksena odottavan äidin syljen koostumus voi muuttua ja hampaiden reikiintymis­riski kasvaa. Myös ikenet saattavat tulehtua ja vuotaa herkemmin verta. Odottavan äidin tuleekin kiinnittää erityistä huomiota hyvään suu­hygieniaan.

Kariesbakteeri­tartunnan ehkäisy

Lapsen ensimmäiset maito­hampaat puhkeavat keski­määrin noin puolen vuoden iässä, ja kaikki 20 maito­hammasta ovat normaalisti puhjenneet ennen kolmea ikävuotta. Vasta­syntyneen suussa ei ole kariesta aiheuttavia bakteereita, mutta karies­bakteerit voivat tarttua suuhun syljen välityksellä. Yleisimmin tartunta saadaan vanhemmilta. Omasta suusta ei siis kannata laittaa mitään lapsen suuhun, vaan pudonnut tutti on parasta puhdistaa veden alla ja ruokailuun antaa lapselle oma lusikka.

Hampaiden puhkeamisvaihe on erityisen riskialtis bakteerien tarttumiselle. Mikäli lapsi onnistuu välttämään karies­bakteerien tarttumisen, pienenee hampaiden reikiin­tymis­riski huomattavasti. Tartunnan ehkäise­miseen kannattaa siis panostaa.

Täysksylitolipurukumi tai -pastilli vähentää reikiä aiheuttavien bakteerien määrää suussa, auttaa ehkäisemään niiden tarttumista ja korjaa hampaiden alkavia kiillevaurioita niin aikuisilla kuin lapsillakin. Paras vaikutus saadaan, kun ksylitolia syödään 3-5 kertaa päivässä aterioiden jälkeen. Lisäksi täysksylitoli auttaa korva­tulehdusten ehkäisemisessä. Lapsi voi alkaa käyttää ksylitolia pastillimuodossa, kun hän oppii pureskelemaan ja purkkaa sitten, kun hän osaa sylkäistä sen pois.

Lapsen suunhoito

Lapsi oppii hyvän suuhygienian perusteet vanhemmiltaan. Hyvän suuhygienian perusta on hampai­den harjaus aamuin illoin fluoritahnalla 2 minuutin ajan. Tahnaa ei tarvitse purskutella harjauksen lopuksi pois vedellä, vaan ylimääräisen tahnan voi sylkeä lavuaariin ja jättää loput suuhun. Näin fluori saa vaikuttaa suussa pidempään, ja sen hampaita vahvistava vaikutus maksimoituu.

Lapsen hampaiden harjaaminen aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Harjan on hyvä olla pieni ja pehmeä. Harjalle sipaistaan lapsen pikku­sormen kynnen kokoinen nokare lasten hammastahnaa, jossa on fluoria kolmannes aikuisten tahnan määrästä, eli 500 ppm. Viimeisten poski­hampaiden puhjettua lapsi voi jo alkaa käyttää aikuisten tahnaa, kunhan sitä laitetaan edelleen vain lapsen pikkusormen kynnen kokoinen määrä. Lapsi tarvitsee aikuisen apua hampaiden harjaamisessa noin 8-vuotiaaksi asti. Maito­hampaat ovat pysyviä hampaita herkempiä reikiin­tymiselle, joten niiden puhdistaminen kannattaa tehdä huolella.

Napostelu rasittaa hampaita

Lapsi ei osaa kaivata makeaa, jos ei ole sitä saanut. Makean antamista onkin hyvä lykätä mahdollisimman pitkään. Jos makeaa nautitaan, on se parasta tehdä ruokailun yhteydessä, jolloin sokeri ei aiheuta ylimääräistä rasitusta hampaille. Hampaiden kannalta huonoin tapa syödä makeaa on napostelu, jolloin hampaat ovat jatkuvasti happo­hyökkäyksen kohteena. Hammasystävällinen tapa herkutella makeisilla on pitää kerran viikossa karkkipäivä. Muutkin naposteltavat, kuten keksit, rusinat ja perunalastut ovat herkkuja, joita voi syödä joskus, ei päivittäin.

Janojuomaksi vesi on paras vaihtoehto. Sokeria ja happoja sisältäviä juomia tulee välttää. Juomien sokeri lisää hampaiden reikiintymistä ja happo liuottaa kiillettä. Esimerkiksi mehut, virvoitus- ja energiajuomat ovat happamia, ja siksi ne aiheuttavat hampaan pinnan syöpymistä usein nautittuna. Lapselle ei koskaan kannata antaa mehua janojuomaksi eikä etenkään tuttipullosta.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU