Sydän- ja veri­suoni­­sairau­det ja suu

Sydämen ja suun terveyden välinen yhteys

Suun terveyden ja yleis­terveyden välinen yhteys on kaksi­suuntainen. Muutokset yleis­terveyden­tilassa, kuten sydän- ja verisuoni­sairauksien puhkeaminen ja niihin liittyvät lääkitykset, aiheuttavat muutoksia suun alueella. Toisaalta suussa tapahtuvat muutokset, esim. ien­tulehdukset, vaikuttavat yleis­terveyden­tilaan ja voivat aiheuttaa yleissairauden pahenemisvaiheen. Hyvällä suuhygienialla ja suun alueen tulehdusten ehkäisyllä on positiivinen vaikutus koko yleisterveydentilaan.

Erityisesti suun kiinnitys­kudoksissa piilevät tulehdukset voivat aiheuttaa ongelmia sydänpotilaalle. Suun alueen tulehdukset etenevät usein oireettomina, ja siksi säännölliset tarkastukset ovatkin ehdottoman tärkeitä. Ikenien kautta bakteereilla on suora kulku­yhteys verenkiertoon. Vaikka suu olisi hampaaton, ei bakteeri­peräisten tulehdusten merkitystä kannata väheksyä. Esimerkiksi proteesin aiheuttamat painohaavat tai proteesin alla piilevä sienitulehdus tarjoavat bakteereille suoran reitin verenkiertoon.

Tulehdukset ja niiden mukana leviävät haitalliset bakteerit lisäävät tutkimusten mukaan mm. sydän- ja aivoveritulpan riskiä. Lisäksi ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisen endokardiitin eli sydänlihaksen tulehduksen henkilölle, jolla on tekoläppä tai sydämen rakennevika. Aiemmin sairastettu sydänlihaksen tulehdustila myös uusiutuu helposti.

Suun alueen tulehduksilla on useimmiten hyvä hoitovaste, ja tulehdukset ovat myös helposti ehkäistävissä verrattuna muihin elimistön tulehduksiin. Tehokas kotihoito on paras perusta tulehdusten eliminoimiselle. Lisäksi säännölliset tarkastukset ja kiinnityskudosten hoito ovat suun terveyden ylläpidon kannalta tärkeitä.

Lääkitys

Sydän- ja verisuonisairauksissa käytetyt lääkitykset vähentävät usein syljen eritystä. Lääkityksiä ei voi muuttaa ilman hoitavan lääkärin konsultointia, mutta apukeinoja kuivan suun oireiden lievittämiseen löytyy runsaasti. Runsas veden juonti, ksylitoli­pastillit ja ruokaöljyn sivele­minen lima­kalvoille ovat hyviä kotikonsteja suun kostutta­miseksi. Lisäksi apteekeista on saatavilla erilaisia kuivan suun hoito­tuotteita kuten kosteut­tavia suihkeita ja geelejä sekä vaahtoa­mattomia hammas­tahnoja. Kerrothan meille oireistasi, niin löydämme yhdessä parhaiten Sinun oireitasi helpottavan tuotteen.

Käytätkö Marevan tai Primaspan-lääkitystä? Mikäli joudumme vastaanotolla tekemään verekkäitä toimenpiteitä, tarvitsemme hoidon turvalli­suuden varmistamiseksi tuoreen INR-arvosi. Myös hoitava lääkärisi voi informoida Sinua veren­ohennus­lääkkeiden käytöstä hammashoito­jakson aikana.

Tupakointi

Tupakan ainesosat heikentävät ääreisverenkiertoa. Suussa se ilmenee verettöminä ja huomaa­mattomina tulehduksina ikenissä. Tulehdukset etenevät oireettomasti, ja tutki­musten mukaan pitkälle edennyt ien­tulehdus eli parodon­tiitti on yleisempää tupakoivilla kuin tupakoi­mattomilla. Tupakointi jättää jälkensä värjäytyminä myös lima­kalvoihin ja hampaiden pintoihin sekä aiheuttaa pahan­hajuista hengitystä.

Jos tupakoit ja Sinulla on sydän- tai verisuonisairaus, suositte­lemme tehostettua (2–4 krt/vuosi) hammaslääkärin tai suu­hygienistin tekemää hammaskiven poistoa ja suusi terveyden­tilan seurantaa.

Antibioottiprofylaksia

Suun bakteerit voivat levitä verenkiertoon hammashoidossa suoritettavien veristen toimen­piteiden yhteydessä. Tällaisia toimen­piteitä ovat mm. hammaskivenpoisto, hampaan poistot ja kaikki suukirurgiset toimenpiteet. Jotta hammas­hoidon aikana leviävät bakteerit eivät aiheuttaisi ongelmia, on joissain tapauksissa syytä turvautua antibiootti­hoitoon (antibiootti­profylaksia) ennen hoitotoimenpiteitä.

Jos Sinulla on sydän- ja/tai verisuonisairaus, varmista mahdollinen antibiootin tarve hammaslääkäriltäsi ennen toimenpiteitä. Muutamia esimerkkejä, joissa profylaksia on tarpeellinen:

 • Synnynnäiset sydänviat
  • korjaamaton, syanoottinen
  • palliatiivinen suntti tai putkisiirre
  • korjattu, jos jäännöspuutoksia lähellä keinomateriaalia
 • Sydämensiirto, kun on kehittynyt läppävika
 • Läppäsairaus
  • tekoläppä
  • läpän korjauksessa käytetty keinoainetta
 • Aiemmin sairastettu endokardiitti
 • Leikkauksen jälkeen 6 kuukauden ajan
  • keinomateriaalia käytetty, ei jäännöspuutoksia
  • sydänleikkauksessa tai -katetroinnissa asennettu sulkulaite

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU