Teko­nivel­poti­laan suun­hoito

Ennen leikkausta

Tekonivel on elimistön ulko­puolinen vieras­esine, johon bakteerit helposti hakeutuvat. Siksi elimistön tulehdukset tulee olla hoidettuna ennen tekonivel­leikkausta. Näin ollen myös hampaiden ja kiinnitys­kudosten on oltava kunnossa. Tämä tarkoittaa hammaskiven poistoa, reikiin­tyneiden hampaiden paikkaamista sekä tulehtuneiden hampaiden juurihoitoa tai poistoa.

Hampaiden poistot tulee olla tehtynä vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta, jotta haavat ehtivät parantua tarpeeksi. Muun hammashoidon osalta riittää, että se on valmis viikkoa ennen leikkausta. Myös hampaaton suu on syytä tarkistaa ennen leikkausta suun limakalvojen tulehdusten ja leukaluussa mahdollisesti piilevien hampaiden jäännösten varalta.

Hammaslääkäri kirjoittaa ennen leikkausta lausunnon suun terveydestä, joka otetaan mukaan leikkaukseen.

Leikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen on tarpeen välttää kiireetöntä hammas­hoitoa kahden kuukau­den ajan. Hammas­hoidon yhteydessä tulee kertoa teko­nivelestä, sillä hammas­hoidossa saatetaan tarvita antibiootti­suojaa.

Hyvä kotihoito ja säännölliset tarkastukset ovat jatkossa erityisen tärkeitä suun tulehdusten ehkäisemiseksi. Huolellinen hampaiden harjaus aamuin illoin fluoritahnalla ja hammasvälien puhdistaminen ovat suun terveyden perusta. Myös mahdolliset proteesit tulee puhdistaa säännöllisesti.

Mikäli suu tuntuu kuivalta leikkauksen jälkeen lääkitysten takia, voi suuta kostuttaa vedellä ja sivelemällä lima­kalvoille ruoka- tai oliiviöljyä. Myös ksylitoli­purkka ja -pastilli auttavat. Lisäksi apteekista on saatavana kuivan suun hoito­tuotteita. Lisää vinkkejä kuivan suun hoitoon löytyy Kuiva suu -osiosta.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU