Diabetes ja suu

Diabetes ei itsessään aiheuta mitään suun alueen vaivoja tai sairauksia. Suun alueen tulehduk­set ovat diabeetikoilla kuitenkin tavallisempia ja tulehdukset pahenevat helpommin sekä paranevat huonommin kuin muilla. Näin tapahtuu varsinkin sairauden puhkeamis­vaiheessa ennen diabeteksen hoidon aloittamista, tai jos sokeri­tasapaino on huono etenkin nuoruusiän diabeteksessa.

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino edesauttaa suun terveyttä. Vastaavasti terve suu tukee diabeteksen hoitotasapainoa.

Iensairaudet

Ientulehdus (gingiviitti) sekä hampaiden kiinnitys­kudoksia tuhoava ­tulehdus (parodontiitti) ovat kaiken ikäisillä diabeetikoilla yleisempiä ja vaikea-­asteisempia kuin ei-diabeetikoilla. Tämä johtuu siitä, että liian korkea verensokeri hidastaa tulehdusten paranemista. Diabeetikon riski saada parodontiitti on jopa kolme kertaa suurempi kuin muilla.

Pitkittynyt kiinnityskudosten tulehdus voi huonontaa diabeteksen hoito­tasapainoa. Kiinnitys­kudos­sairaudet saattavat myös lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, joka on diabeetikoilla jo perus­sairaudenkin takia merkittävästi suurentunut.

Reikiintyminen

Lähes kaikki ruoka ja juoma aiheuttavat happo­hyökkäyksen, joka kestää noin puoli tuntia. Tänä aikana suun bakteerit muodostavat happoja, jotka liuottavat hampaan kiillettä aikaansaaden hampaiden reikiintymistä. Hampaat kestävät 5-6 happo­hyökkäystä vuorokaudessa. Diabeetikoilla useat ruokailukerrat sekä runsaasti hiili­hydraatteja sisältävä ruokavalio kasvattavat happo­hyökkäysten määrää ja siten lisäävät hampaiden reikiintymisen vaaraa. Happo­hyökkäyksen voi pysäyttää syömällä ruokailun lopuksi ksylitoli­tuotteita, palan juustoa tai muutaman pähkinän.

Mitä huonompi verensokerin tasapaino on, sitä enemmän diabeetikon veressä, syljessä ja kudosnesteessä on sokeria. Sokeria sisältävä kudosneste erittyy suuhun tulehtuneista ikenistä ruokailujen väli­lläkin ja edesauttaa näin hampaiden reikiintymistä. Erityisesti hampaiden ienrajat ja juuriosa ovat alttiita reikiintymiselle.

Huono diabeteksen hoitotasapaino vähentää syljen eritystä. Kuivassa suussa syljen hampaita suojaava vaikutus heikkenee ja hampaiden reikiintymisriski lisääntyy. Myös liian vähäinen nesteen juominen sekä useiden lääkkeiden yhtäaikainen käyttö aiheuttavat suun kuivumista.

Sienitulehdukset

Runsas sokerin määrä syljessä ja kudosnesteessä suosivat erityisesti hiivasienten kasvua. Diabeetikoilla voikin esiintyä suun limakalvoilla kirvelyä ja jopa haavaumia, joissa usein syyllisenä on sieni-infektio. Sieni-infektion oireita voi esiintyä myös suupielissä. Infektio varmennetaan sieninäytteillä ja hoidetaan sienilääkkeillä, joita on saatavana voide- ja liuosmuotoisina sekä erilaisina tabletteina. Lääkkeiden käyttö vaatii aina lääkärin tai hammaslääkärin reseptin ja ohjeistuksen.

Diabeetikon suunhoito

Tärkeintä diabeetikon hammas­hoidossa on tulehdus­pesäkkeiden hoitaminen, mikä tarkoittaa paikkaus­hoitoa, hammaskiven poistoa sekä tarvittaessa juurihoitoa tai hampaiden poistamista.

Tulehdusten hoitamisen jälkeen keskitytään ehkäisevään ja terveyttä ylläpitävään hoitoon. Tähän kuuluvat säännölliset hampaiston tarkastukset hammaslääkärillä sekä puhdistukset suuhygienistillä. Näin suun alueen mahdolliset tulehdukset on mahdollista huomata jo varhaisessa vaiheessa, jolloin niiden hoitaminen on helpompaa.

Diabeetikon hampaiden kotihoito on tärkeääTehokas ja säännöllinen hampaiden kotihoito on parasta suusairauksien ehkäisyä. Hampaat tulee siis harjata aamuin illoin fluoritahnalla sekä puhdistaa hammas­välit päivittäin. Myös mahdolliset hammas­proteesit on hyvä puhdistaa joka päivä.

Säännöllisen ateriarytmin ylläpitäminen on tärkeää sekä suun terveyden että diabeteksen hoitotasapainon kannalta. Aterioiden välillä on hyvä juoda runsaasti vettä. Lisäksi suositellaan ksylitolituotteiden ja fluoritablettien käyttöä, sillä ne ehkäisevät reikiintymistä ja lisäävät syljen eritystä. Myös tupakoinnin lopettaminen on tärkeää diabeteksen lisäsairauksien ja parodontiitin ehkäisyn takia.

Suuhygieniaan liittyvistä kysymyksistä on hyvä keskustella oman hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa, sillä jokaisen diabeetikon suun tilanne on yksilöllinen.

 

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU