Oikomiskojei­den puhdistus ja koti­hoito

Oikomishoidon aikana kotihoito on erityisen tärkeää, sillä oikomis­kojeet keräävät herkästi plakkia ja ruuan­tähteitä. Hampaat pestään oikomis­kojeille tarkoitetulla hammas­harjalla huolellisesti aamuin illoin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ienrajojen sekä oikomis­langan ja hampaan välisen tilan puhdistamiseen. Oikomis­hammas­harjan ohella kiinteiden oikomis­kojeiden puhdistamiseen voi käyttää pienipäistä soloharjaa. Soloharjapäitä löytyy myös sähkö­hammas­harjoihin.

Kiinteitä kojeita käytettäessä hammasvälien puhdistus hankaloituu huomattavasti. Välien puhdistukseen kannattaa tällöin käyttää tavallisen hammaslangan sijasta erikois­hammas­lankaa, kuten Oral-B SuperFlossia. Erikois­hammas­langassa olevan kovetetun pään ansiosta langan saa pujotettua hammas­väliin kojeista huolimatta. Välien puhdistuk­seen voi käyttää myös pienen pullo­harjan näköistä hammas­väliharjaa, jota käytetään hammas­tikun tavoin.

Irrotettavat oikomiskojeet tulee myös aina puhdistaa huolelli­sesti, sillä ne ovat oiva kasvu­alusta erilaisille bakteereille. Kojeet puhdistetaan hammas­harjalla ennen suuhun laittoa ja käytön jälkeen. Puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi käsitiski­ainetta, mutta pelkkä vesikin riittää. Tavallisen hammastahnan käyttöä ei suositella, sillä se voi naarmuttaa kojeita. Kojeet säilytetään ilmavassa rasiassa.

Kojeisiin tehtyjen muutosten jälkeen kiinnikkeet tai kaari saattavat hieman hangata limakalvoja. Tällöin kojeiden hankaavaan kohtaan kannattaa levittää limakalvoja suojaavaa vahaa. Oikoja neuvoo harjaus­tekniikassa ja suojavahan käytössä. Suojavahaa sekä oikomis­hammasharjan saat mukaasi kojeiden laiton yhteydessä. Vahaa saat myös tarvittaessa lisää vastaanotolta.

Kiinnikkeet ovat tukevasti kiinni hampaissa, mutta vältä silti syömästä kovaa ja sitkeää. Näin kiinnikkeet eivät irtoa. Imeskel­tävien fluori­tablettien käyttö on myös suositeltavaa oikomishoidon aikana.

Hampaiden puhtaanapito vie oikomishoidon aikana enemmän aikaa kuin normaalisti, mutta vaivan palkaksi saat kauniin ja tasaisen hymyn!

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU