Suun erikois­rakenteiden puhdis­tus

Hampaiston erikois­rakenteet, kuten sillat, kruunut tai protee­sit, vaativat aina oman­laistaan puhdis­tusta

Siltojen puhdistus

Hammassiltaa käytetään korvaamaan yksi tai useampi puuttuva hammas. Tällöin puuttuvien hampaiden viereiset hampaat hiotaan pilareiksi, joiden päälle silta kiinnitetään. Poistetun hampaan korvaava kruunu eli välihammas tulee ientä vasten, mutta juurta sillä ei ole. On aina tärkeää, että sillan alusta eli väli­hampaiden ja ikenen välinen tila puhdistetaan huolellisesti.

Puhdistukseen voi tilan koosta riippuen käyttää joko erikois­hammas­lankaa, kuten Oral-B Super Flossia, tai hammas­väliharjaa. Erikois­langassa on kovetettu pää, joka on helppo työntää hammas­välistä toiselle puolelle. Erikois­langassa olevalla paksummalla kohdalla puhdistetaan kruunun ja ikenen välinen tila. Pienen pullo­harjan näköinen hammasväli­harja sopii isompien välien puhdista­miseen ja sitä käytetään kuten hammas­tikkua.

Kruunujen puhdistus

Kruunulla tarkoitetaan koko hampaan näkyvän pinnan korvaamista laboratoriossa valmistetulla kruunulla. Kruunu on yleensä materiaalil­taan posliinia, ja sen reunat tulevat ienrajaan saakka. Näin ollen kruunun molemmin puolin olevat välit tulee päivittäin puhdistaa hammasväli­harjalla. Myös pehmeät silikoniharjaksin varustetut muoviset hammastikut sopivat puhdistamiseen. Hammas­lääkäri tai suuhygienisti auttaa sinua sopivan puhdistus­välineen valinnassa.

Koko- ja osaproteesin puhdistus

Pese proteesi aina huolellisesti aamuin ja illoin. Käytä puhdis­tukseen käsitiski­ainetta, nestemäistä saippuaa tai proteeseille tarkoitettua tahnaa sekä proteesi­harjaa. Älä käytä tavallista hammas­tahnaa, sillä se voi naarmuttaa proteesia. Laske pesualtaan pohjalle vettä siltä varalta, että proteesi putoaa. Tällöin proteesi ei mene pudotessa rikki. Huuhdo proteesi aina pesun jälkeen huolellisesti.

  • Proteesi ja suu on hyvä huuhdella vedellä aina ruokailun jälkeen.
  • Proteesit on hyvä ottaa pois suusta yöksi. Näin suun limakalvot saavat levätä ja vähennetään suu­tulehdusten riskiä.
  • Kun proteesi ei ole suussa, säilytä se pestynä ja kuivana ilmavassa rasiassa. Proteesia ei saa koskaan säilyttää vesilasissa.
  • Proteesin voi myös kerran viikossa käsitellä proteesin puhdistukseen tarkoi­tetuilla pore­tableteilla, esim. Corega, jotka puhdistavat proteesit tehokkaasti.
  • Proteesien puhdistamisen yhteydessä harjataan myös mahdolliset omat hampaat. Vaikka suu olisi hampaaton, on hyvä puhdistaa kieli ja huuhtoa suu vedellä.

Proteesien puhdistus on tärkeää, sillä proteesit ovat otollinen kasvualusta erilaisille sienille ja bakteereille, jotka saattavat aiheuttaa tulehduksia suun limakalvolle. Suutulehduksen tullessa proteesit voi desinfioida limakalvon puoleisilta pinnoilta esimerkiksi apteekista saatavalla kloori­heksidiinillä, esim. Corsodyl.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU